Tips basuh berus make up dengan mudah | Cara basuh berus makeup tanpa brush egg



Tips basuh berus make up dengan mudah | Cara basuh berus makeup tanpa brush egg -  Hye korang, so hari ni huda nak share satu tips yang sangat mudah untuk korang basuh berus make up korang. Tak perlu brush egg (tools to clean your make up brush).

Kenapa kita kena kerap basuh berus make up? Supaya berus make up kita kekal bersih. Yelah, kalau ianya berdebu dengan make up lama, rasa macam tak selesa pula nak gunakan pada hari - hari berikutnya.

Ini antara barang/alatan yang diperlukan untuk mencuci berus make up. 


Step pertama: 
Ambil berus make up, dan basuh dengan menggunakan air yang mengalir. 

Step ke2 - 
Letakkan sedikit sabun mandi dekat tangan korang (gunakan dalam kuantiti yang sikit sahaja), untuk mencuci setiap satu berus yang korang ada. 

Step ke 3:
Pastikan keadaan tangan korang bersih dulu.
Gosokkan berus - berus make up dengan perlahan dekat tapak tangan korang.

Buat step 1 hingga 3 beberapa kali, hingga tiada lagi kesan make up yang tertinggal di berus make up tersebut.

Untuk memastikan berus make up korang betul - betul bersih. 

Step ke 4:
Tuangkan sedikit make up remover dekat tangan korang (gunalah make up remover yang korang selalu gunakan), kemudian gosokkan satu persatu berus make up yang telah dicuci tadi (seperti step yang ke3).

Jika ada kesan kotor, ulang step 1 - 3 semula. Jika tiada, bilas berus make up tersebut dengan air yang mengalir. 

Step ke 5:
Ambil sehelai tuala, dan susunkan satu persatu berus make up korang. 

Tunggu hingga ianya kering, lepas tu simpan dan boleh gunakan seperti biasa. 

Sumber- byfarahh.com


No comments:

Post a comment